Zaparcia

Zaparcia

Zaparcia

Co nazywamy zaparcia? O zaparciu mówimy wtedy, kiedy w tygodniu wypróżniamy się dwa lub mniej razy. Z pojęciem tym związane są również dolegliwości związane z trudnością oddawania stolca, z koniecznością zbytniego parcia i uczuciem niepełnego wypróżnienia. Niestety z problemem zaparć zmaga się obecnie około 20-30% ludzi na świecie i jest to problem częściej występujący u kobiet, niż u mężczyzn. Przyczyną zaparć często jest wydłużony czas przechodzenia pokarmu przez jelito grube albo zaburzenia związane z oddawaniem stolca. Pojawia się więc pytanie co można zrobić, aby poprawić pracę jelit i pozbyć się zaparć? Jednym z rozwiązań jest spożywanie w dużej ilości błonnika oraz nie przyjmowanie pokarmów, które mają wpływ na zwiększenie zaparć. Wpływ błonnika na organizm ludzki jest nadzwyczaj ważny. Jeśli w domowych warunkach nie uda się rozwiązać problemu, wtedy celowo jest się udać do lekarza, ponieważ zaparcie może być objawem poważnej choroby. Po poradę należy zwrócić się również w przypadku kiedy w ciągu 3-6 miesięcy nastąpi utrata ponad 10% masy ciała, jak również objawy świadczące o chorobach neurologicznych i endokrynologicznych.