Oczyszczanie wątroby czyli jakie produkty pomogą usprawnić jej czynność

Oczyszczanie wątroby

Oczyszczanie wątroby czyli jakie produkty pomogą usprawnić jej czynność

Można podać wiele argumentów przemawiających za oczyszczaniem wątroby, chociażby złą dietę opartą głównie na tłuszczach nasyconych i oczyszczonych produktach skrobiowych, lekomanię, chemiczne składniki i zanieczyszczenia żywności, przejadanie się, używki ale też pracę, w której jesteśmy wystawieni na działanie chemikaliów. Wydolność wątroby obniża się również z wiekiem. Oczyszczanie wątroby powinno przede wszystkim wesprzeć jej funkcję filtracyjną, żeby uniknąć wtórnego zatrucia organizmu toksynami http://www.toxiclean.pl/. Do substancji odtruwających wątrobę zalicza się glutation – najważniejszy przeciwutleniacz występujący naturalnie m.in. w czosnku, cebuli, awokado, brokułach, kurkumie i szparagach. Kurkumina obecna w kurkumie chroni komórki wątroby podobnie jak sylimaryna z ostropestu plamistego. Mięso, jaja, mleko i niektóre warzywa i owoce zawierają siarkę, która zwiększa wydzielanie kwasów żółciowych i wiąże nikotynę oraz metale ciężkie w związki łatwo usuwalne z organizmu. Buraki i jabłka zawierają pektyny, które wymiatają toksyny z organizmu, warto pić świeżo wyciśnięte z nich soki. Oczyszczanie wątroby – naszego największego organu i całego organizmu z toksyn wspomaga wysiłek fizyczny.